Know Your Bible Trivia Quiz: Nehemiah

1. Who visited Nehemiah and told him the news about Jerusalem?
-Some of those who had escaped captivity.
-The prophetess Noideah.
-Sanballat and Tobias.
-From Hanani and certain men of Judah

2. What was Nehemiah’s position at the time?
-Baker
-Butcher
-Cupbearer
-Scribe

3. How did Nehemiah respond to the news that was told him?<
-Wept and mourned
-Fasted
-Prayed
-All of the above

4. Who was the king whom Nehemiah served?
-Ahab
-Amraphel
-Artaxerxes
-Arioch

5. What did Tobiah say would break down their stone wall?
-The Babylonians
-Samson
-Goliath
-A fox

6. How often did the men change their clothes?
-When their wives brought their clothes from Shushan
-Every morning
-Every evening
-Not much

7. What did Sanballat, Tobia and Gesham accuse Nehemiah of?
-Stealing from the king’s forest
-Prophesying falsely in the name of the Lord
-Rebelling against the king
-Stealing timber that was owned by them

8. What group of returning exiles to Jerusalem was Nehemiah?
-First
-Second
-Third
-Fourth

9. How many times does Nehemiah pray
-7
-11
-8
-40

10. While half of the men worked on constructing the wall, what did the other half do?
-They rested and refreshed themselves.
-They fought against Sanballat and Tobias.
-They helped Nehemiah design the gate entrances.
-They held the spears, shields, bows, and body-armor.

Bonus:

-How did Nehemiah respond when Sanballat and Geshem sent letters to Nehemiah asking him to meet them?
-BRB!
-I will cease work tomorrow, and meet you at a time and place of my choosing.
-I am doing a great work and I cannot come down.
-Jeremiah will come down to meet with you.

Who was Nehemiah’s father?
-Hanani
-Hecaliah
-Hanniah
-King Hezekiah
-None of the above

 

Answers

1. Who visited Nehemiah and told him the news about Jerusalem?
-Some of those who had escaped captivity.
-The prophetess Noideah.
-Sanballat and Tobias.
-From Hanani and certain men of Judah
Answer: From Hanani and certain men of Judah

2. What was Nehemiah’s position at the time?
-Baker
-Butcher
-Cupbearer
-Scribe
Answer: Cupbearer

3. How did Nehemiah respond to the news that was told him?<
-Wept and mourned
-Fasted
-Prayed
-All of the above
Answer: All of the above.

4. Who was the king whom Nehemiah served?
-Ahab
-Amraphel
-Artaxerxes
-Arioch
Answer: Artaxerxes.

5.What did Tobiah say would break down their stone wall?
-The Babylonians
-Samson
-Goliath
-A fox
Answer: A fox

6. How often did the men change their clothes?
-When their wives brought their clothes from Shushan
-Every morning
-Every evening
-Not much
Answer: Not much—they never took the time to change their clothes.

7. What did Sanballat, Tobia and Gesham accuse Nehemiah of?
-Stealing from the king’s forest
-Prophesying falsely in the name of the Lord
-Rebelling against the king
-Stealing timber that was owned by them
Answer: Rebelling against the king.

8. What group of returning exiles to Jerusalem was Nehemiah?
-First
-Second
-Third
-Fourth
Answer: Third

9. How many times does Nehemiah pray
-7
-11
-8
-40
Answer: 8

10. While half of the men worked on constructing the wall, what did the other half do?
-They rested and refreshed themselves.
-They fought against Sanballat and Tobias.
-They helped Nehemiah design the gate entrances.
-They held the spears, shields, bows, and body-armor.

Answer: They held the spears, shields, bows, and body-armor.

Bonus:

 

-How did Nehemiah respond when Sanballat and Geshem sent letters to Nehemiah asking him to meet them?
-BRB!
-I will cease work tomorrow, and meet you at a time and place of my choosing.
-I am doing a great work and I cannot come down.
-Jeremiah will come down to meet with you.
Answer: I am doing a great work and I cannot come down.

Who was Nehemiah’s father?
-Hanani
-Hecaliah
-Hanniah
-King Hezekiah
-None of the above
Answer: Hecaliah

Theology Mix Editorial Team

Get More Stories Like This in Your Inbox

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Previous Post

Can Jesus Help You?

Next Post

A Fundamental Apology: My Journey Out of Legalism