Know Your Bible Trivia Quiz: Ezra

1. Who is king of Persia in chapter one of Ezra?
-David
-Asa
-Solomon
-Cyrus

2. Who is the first prophet mentioned in Chapter 5:1?
-Hosea
-Haggai
-Joel
-Amos

3. Who was Aaron’s son?
-Eleazar
-Daniel
-Solomon
-Joel

4. What does Ezra tell the men to do in Chapter 10?
-Leave their wives
-Build an altar
-Nothing
-Go fishing

5. What is the last word of Ezra (in the King James Version)?
-People
-Children
-Bless
-Saved

6. What was the youngest age of people working on building the temple according to Ezra 3:8?
-16
-41
-33
-20

7. What is the meaning of the name Ezra?
-Mission
-Help
-God is good
-God hates me

8. Who prophesied that the Jews would remain in captivity for 70 years?
-Ezra
-Jeremiah
-Jeshau
-Seraiah

9. When the builders completed the foundation of the Temple, what did the priest do?
-Sang rounds of praise and thanks to God
-Put on their official robes and blew their trumpets
-Stomped on grapes to make wine for the celebration
-Dedicated tools to the temple

10. The Book of Ezra describes how he:
-Led people to dedicate their lives to God
-Taught the Jewish celebratory dance called the horah to the song Hava Nagila
-Led a group of  Judean exiles living in Babylon to their home city of Jerusalem
-Predicted the coming of Jesus Christ to salvage mankind from sin

Bonus Question:

What is the Torah?

 

ANSWERS

1. Who is king of Persia in chapter one of Ezra?
-David
-Asa
-Solomon
-Cyrus
Answer: Cyrus

2. Who is the first prophet mentioned in Chapter 5:1?
-Hosea
-Haggai
-Joel
-Amos
Answer: Haggai

3. Who was Aaron’s son?
-Eleazar
-Daniel
-Solomon
-Joel
Answer: Eleazar

4. What does Ezra tell the men to do in Chapter 10?
-Leave their wives
-Build an altar
-Nothing
-Go fishing
Answer: Leave their wives

5. What is the last word of Ezra (in the King James Version)?
-People
-Children
-Bless
-Saved
Answer: Children

6. What was the youngest age of people working on building the temple according to Ezra 3:8?
-16
-41
-33
-20
Answer: 20

7. What is the meaning of the name Ezra?
-Mission
-Help
-God is good
-God hates me
Answer: Help

8. Who prophesied that the Jews would remain in captivity for 70 years?
-Ezra
-Jeremiah
-Jeshau
-Seraiah
Answer: Jeremiah

9. When the builders completed the foundation of the Temple, what did the priest do?
-Sang rounds of praise and thanks to God
-Put on their official robes and blew their trumpets
-Stomped on grapes to make wine for the celebration
-Dedicated tools to the temple
Answer: Sang rounds of praise and thanks to God

10. The Book of Ezra describes how he:
-Led people to dedicate their lives to God
-Taught the Jewish celebratory dance called the Horah
-Led a group of  Judean exiles living in Babylon to their home city of Jerusalem
-Predicted the coming of Jesus Christ to salvage mankind from sin

Answer: Led a group of  Judean exiles living in Babylon to their home city of Jerusalem

Bonus Question:

What is the Torah?
Answer: Torah refers to the five books of Moses which are known in Hebrew as Chameesha Choomshey Torah.

5 Points for each correct guess: These are: Bresheit (Genesis), Shemot (Exodus), Vayicra (Leviticus), Bamidbar (Numbers), and Devarim (Deuteronomy).

Photo by Kiwihug on Unsplash